Mysore-klasser alle nivåer
Mysore timene er den tradisjonelle måten å lære Ashtanga yoga på. Vi underviser Ashtanga Yoga som undervist i Mysore, India.
Pernille Bønkan er en av to hovedlærere, hun har undervist i over 20 år og underviser den første batch på morgenen, kl. 06.30-9.00. Astrid Holte Østbye er den andre hovedlæreren, hun er autorisert Level 2 fra Sharath Jois i Mysore India og underviser andre batch, kl. 09.00 til 11.00 og ledet fredag kl 9.00. Våre faste Mysore assistenter er Gine Farnell og Victoria Edeklev.
Mikkel Dahl Lund har ansvar for Mysore-programmet om kvelden, mandag, onsdag 16.30-18.30 og torsdag fra 16.30-19.30.
Mysore timer innebærer at studentene kan komme når de vil i løpet av tidsperioden Mysore timen holdes (kom seneste 1 time før timen er slutt). Om du er nybegynner sier du fra til læreren når du kommer, også om du aldri har vært med på en mysore klasse før. Læreren vil så veilede deg gjennom stillingene, og kan på den måten ta hensyn til dine behov, skader og kroppstype. Hvis du har en ashtanga-praksis og kjenner til mysore timer, kan du rolig rulle ut matten din og begynne på praksisen din. I et rom hvor det undervises mysore, praktiserer studenter med en avansert yogapraksis bygget opp gjennom mange år, side ved side med studenter som gjør sin første solhilsen. Vi deler energi, erfaring og inspirasjon ved å sammen praktisere i eget tempo.
Læreren veileder der det er behov, og rommet er stille - dvs at studentene husker rekkefølgen av stillingene selv og mye av veiledningen foregår ved hjelp av fysiske justeringer, hvor læreren korrigerer og fordyper stillingene. Over tid bygges et gjensidig tillitsforhold mellom lærer og elev, og man utvikler en forståelse både av hverandre og av yogapraksisen.
Er du helt ny og ikke har gjort yoga før, er mysore en veldig fin måte å lære på. Undervisningen gir rom for mer hjelp og forklaringer enn i en vanlig, ledet time. Den første gangen, vil du lære pusteteknikk, Surya Namaskar A (solhilsen A) og noen få avsluttende stillinger før litt hvile. Neste gang du kommer, vil du lære flere stillinger i en bestemt rekkefølge og sakte vil du kunne bygge opp yogapraksisen din i samsvar med ditt utgangspunkt. Du blir stødig og trygg i hver stilling før du går videre.
For deg som aldri har gjort ashtanga før, kan det være fint å gi seg selv ihvertfall en måneds tid hvor man gjerne kommer minimum 3 ganger i uken for å bygge opp en forståelse av yogapraksisen og å huske rekkefølgen av stillingene.
Også for studenter med yogaerfaring, men uten ashtangaerfaring, er mysoreundervisningen den tryggeste og beste måten å fordype praksisen sin på. Du kan forvente å begynne med en kort praksis den første gangen, men med tillit og og tålmodighet vil du kunne bygge opp ashtangapraksisen på en trygg måte.
Det å praktisere flere ganger i uken med samme lærer, gir mulighet til å fordype, utforske og bygge opp student-lærer relasjonen - og gjennom dette vil man kunne lære nye stillinger lettere - uten frykt men med åpenhet og tillit.
En jevnlig praksis
-gir de beste resultatene.
En Ashtanga-elev praktiserer tradisjonelt 6 dager i uken, med fri lørdag. Om det føles for mye er minimum 3 dager per uke nok til å få noe ut av praksisen. Ved å opprettholde din Mysore-praksis vil du føle de fysiske og mentale effektene av sekvensen ved hvert besøk. Å bevege seg gjennom sekvensen med riktig pust, asana (stillinger) og drishti (hvor vi fester blikket) blir dette en organisk prosess hvor vi kan skape en dypere forståelse av oss selv og få ro og stødighet i kropp og sinn.
Nye stillinger
Nye stillinger (asana) vil bli gitt til deg når læreren tenker at du er klar for neste øvelse. For din egen sikkerhet, vennligst ikke prøv stillinger utover det du blir lært i timen, og ikke be om flere stillinger . Det er viktig å lære hver asana, samt hvordan man kommer inn og ut av dem riktig, av en erfaren lærer. Stillinger vil bli undervist en etter en, i sammenheng med den generelle praksis. Ashtanga er en livslang praksis, så hold fokus, ha tålmodighet og nyt reisen.
På full- og nymånedager utgår Mysoreklassene om morgenen. Noter datoene, se egen månekalender vedlagt timeplanen.